Tassenatelier

Omschrijving

In het Tassenatelier worden papieren tassen waterdicht gemaakt met natuurlijke middelen en copolymere lijm, die het keurmerk “milieuvriendelijk” heeft. Dit geeft een verduurzaming van zowel de papieren tas, die vaker hergebruikt kan worden als van de plastic tas, omdat de materialen makkelijker afbreekbaar zijn. Er wordt zoveel mogelijk handmatig gewerkt en met eenvoudige machines, wat energiebesparing oplevert. Er wordt gezorgd dat het werk ergonomisch verantwoord is. Bijvoorbeeld door te werken met mallen en roulatie wordt het werk prettiger en efficiënt. Er wordt verder onderzoek gedaan naar waterdichte technieken.

Aanleiding

Papieren en plastic tassen worden lang niet altijd hergebruikt. Door het waterdicht bewerken van het papier wordt hergebruik bevorderd. De productie kan handmatig gebeuren, wat werkgelegenheid oplevert en energiebesparing. Er is in Nederland behoeft aan eenvoudige en flexibele werkgelegenheid, waarmee tijdelijk inkomen geworven kan worden.

Doel

Het doel is het opzetten van een coöperatieve organisatie, waar producten en diensten worden geleverd, die milieuvriendelijk zijn. Papier tassen bruikbaar en herbruikbaar maken. Er wordt zoveel mogelijk handmatig en met eenvoudige machines gewerkt.

Uitvoering

Het gaat om een coöperatieve organisatie waar flexibele werken mogelijk is. Naast het produceren van milieuvriendelijke tassen kunnen ook andere producten worden gemaakt, bijvoorbeeld vaasjes van papier, zoals afgebeeld en diensten worden geleverd.

Als er ruimte beschikbaar is voor productie en verkoop kan er gestart worden.

Extra

Uitvoerende teams worden begeleid door (vrijwillige) coaches.

Werknemers leveren een bijdrage aan de organisatie in ruil voor goede sociale voorzieningen en opleidingsmogelijkheden. ZZP-ers kunnen zich aansluiten bij het initiatief, waarbij samenwerking mogelijk is met andere deelnemers.